Odontologia – tratamentul cariei prin obturare (plombare)

cabinet stomatologic Iasi (55)

Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si cele necarioase – fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara.

Este o ramura a  stomatologiei care se ocupa cu tratamentul cariilor si al durerilor dentare.
Aceasta terapie de restaurare dentara este o latura a proteticii care restabileste integritatea dintilor naturali. Restaurarile protetice pot fi directe – obturatiile, sau indirecte – unidentare si pluridentare (incrustatii, coroane, punti).Medicul dentist pune un accent deosebit pe estetica si durata (aplicand metode moderne de preparare a cavitatii si obturare). Avantajele majore ale medicinei dentare din ziua de astazi sunt acelea ca medicii cunosc proprietatile fiecarui material, interventiile nu mai sunt dureroase iar aproape totul se desfasoara sub anestezie.
In cazul in care aveti dureri insuportabile, contactati de urgenta medicul stomatolog / clinica stomatologica si descrieti simptomele; poate fi abces dentar dar si alta problema – de aceea nu luati tratament dupa “ureche” sau dupa sfatul apropiatilor, fara sa va consilieze medicul dentist. Infectiile, mai ales cele la nivelul capului nu trebuie neglijate.
Cariile dentare de pe suprafata dintelui se formeaza in general datorita igienei deficitare, a dulciurilor, absentei de la stomatolog, insa acestea ca si cele care se afla in interiorul dintelui pot avea de multe ori cauze necunoscute ori genetice. Cariile trebuie curatate si obturate la timp pentru a nu avansa, ducand la tratamente de canal si extirpari ale nervului.

Ca operatiuni estetice in cadrul odontologiei intalnim: fatetarea cu compozit in cabinetul stomatologic, obturatiile din compozit fotopolimerizabil (in special cele pentru dintii frontali), incrustatiile ceramice (onlay / inlay).
Ca metode preventive putem opta pentru sigilari dentare (metoda de preventie a aparitiei cariilor) si alte sfaturi stomatologice preventive.

Exista mai multe tipuri de obturare (plombare)
Inlay-uri si Onlay-uri din portelan – plombe care se obtin prin procesare in laboratorul dentar, sunt rezistente si de lunga durata, estetice si putin mai costisitoare decat celelalte (mai ales pentru ca se realizeaza direct in laboratorul dentar prin proceduri speciale).
Obturatiile din rasini compozite: Compozitele sunt utilizate atat in restaurarea dintilor afectati de carii cat si in cosmetizarea danturii, prin schimbarea culorii dintelui sau prin remodelarea dintilor cu forme defectoase.

pic03

Nu sunt cunoscute riscuri privind sanatatea, daca se aplica obturatia din compozit. Plombele din rasini compozite sunt alternativa la plombele traditionale din metal, care nu se mai utilizeaza. Plombele dintilor colorate astfel incat sa arate ca dintii naturali sunt cunoscute ca plombe din rasini compozite si sunt realizate din rasini dentare. Plombele din rasini compozite sunt foarte apreciate atat de catre medici, cat si de catre pacienti – atat pentru rezistenta si durata, cat si pentru estetica dentara pe care o confera.

Procedurile de restaurare odontologica includ: 
• Obturatii metalice;
• Obturatii fizionomice;
• Incrustatii sau obturatii indirecte – Inlay si Onlay (coroana partiala);
• Fatetari;
• Coroane si punti dentare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s